Nemůžeme dneska česky…?

PROSÍM TĚ… NEMŮŽEME DNESKA PROSTĚ JEN KECAT ČESKY…?

Takhle začala má první ranní lekce angličtiny. Hned jsem věděla, že tohle bude důležité. Ale abych nepředbíhala…

Když jsem ještě učila na ZŠ, snažila jsem se reagovat na atmosféru ve třídě i na mimoškolní trable žáků. Promítnout to do výuky a vykřesat z toho něco s přesahem pro celou třídu. Ne vždy na to byl bohužel prostor, protože bylo třeba dodržovat plán. Ale stejně jsem si na takové chvíle čas našla a ty lekce měly nedocenitelný přínos pro všechny a vždy patřily mezi mé nejmilovanější chvíle před katedrou.

Dělám to pořád, i na volné noze. Jinak to totiž ani neumím.
Třeba ono ráno.

Čekala mě první ranní lekce s klasickou zakázkou pracovat na gramatice a slovní zásobě. Běžně bychom si povídali o nějakém tématu, sem tam něco vysvětlili, procvičili a aplikovali dále na konverzaci.

Ale tentokrát klient dorazil v nepohodě… Hlavu měl plnou osobních i pracovních problémů a neměl myšlenky na nic jiného, a už vůbec ne na angličtinu. Ale lekci zrušit nechtěl.
Vypověděl mi, co se mu děje, a zeptal se, zda bychom si dnes nemohli jen povídat česky.

Kdysi bych si vnitřně vyčítala, že toto přece „není práce“ – můj vnitřní kritik by mi řekl, že když nebude angličtina, nezasloužím si peníze, které si za lekce říkám.

Ale tehdy jsem mu bez výčitek svědomí dala to, co potřeboval. Prostě jsem tu pro něj „jen“ byla, s účastí naslouchala, debatovala, koučovala a brainstormovala nápady.

Dnes totiž vím, že to není jen o tom, „kolik angličtiny do člověka nahustím“.

Mé hodnoty jsou jinde. Hlavní jsou dvě věci – tou první je klientova pohoda a radost; tou druhou pak HODNOTA, jakou já a moje práce pro klienta máme.

1. Nebudu vás přece nutit dělat něco, co nechcete a co by vám nedej bože přitížilo. Není třeba nikoho do ničeho lámat. Vy jste šéfy svých lekcí, já sloužím vašim cílům.

Když shledáme, že vaše potřeby jsou dnes jinde, přizpůsobíme se tomu. A pokud v tuhle chvíli potřebujete moji stránku empatické kamarádky/koučky více než znalost Present perfectu, nevidím problém.

2. Díky svojí empatii a koučovacímu výcviku se na vás dokážu nejen naladit, ale hlavně vám dokážu pomoct a dát vám takovou hodnotu, jakou v danou chvíli potřebujete. Takže když přijdete na lekci vnitřně rozbití, pomůžu vám se zase poskládat.

Na konci našeho setkání mi klient moc děkoval.
Řekl, že se mu opravdu ulevilo, když to, co v sobě držel jako páru v tlakovém hrnci, mohl se mnou na lekci vypustit. Uvolnila se mu energie, kterou byl napěchovaný, cítil podporu a navíc jsme přišli na nějaké oblasti pro seberozvoj – a taky máme témata pro konverzaci v angličtině na příště, až bude ve větší pohodě.

Přínos na několika frontách. A především na té lidské.

Pokud se vám líbí moje hodnoty a i hodnota, kterou vám můžu přinést, a pokud právě hledáte angličtinářku, se kterou zároveň můžete řešit nejen své jazykové znalosti, ale taky nahlédnout s ní i na svá osobní a pracovní témata, napište mi – mám volná místa.

Už přes patnáct let žiju angličtinou a kulturou britských ostrovů- jak profesionálně, tak v soukromí. Pomáhám lidem zkrotit anglickou gramatiku, vidět ji jako přehledný systém, a tím získat pocit sebejistoty při komunikaci v angličtině. Více o mně si můžete přečíst zde.